flickr logo facebook logo

Een whiskyclub voor genieters

Vandaag zullen we de Balblair distillery eens onder loep nemen. Deze distillery staat gekend om haar Vintages. Er zijn niet gigantisch veel onafhankelijke bottelingen op de markt. Deze proefsessie bestaat dan ook enkel uit Officiële releases gaande van 10 jaar oud tot maar liefst 24 jaar oud. 


_____________________________________________________________________________________________________
Balblair 1: 2004/ 10y/ 46%
https://www.whiskybase.com/whisky/53670/balblair-2004


neus: 
toffee en karamel, zoetig, licht citrus, vochtig hout, snoepje ( rode poepegattekes, kersensnoepjes )
Smaak: in grote lijn in overeenstemming met de neus. Vanille, karamel ( denk aan de crèmejenevers )

Conclusie: Mooie opener. Gaat na een tijdje waarschijnlijk vervelen maar op zich een hele correcte whisky! 
Pieters87: 82/100
Deleo07: 83/100

_____________________________________________________________________________________________________
Balblair 2: 2003/10yo/ 46%
https://www.whiskybase.com/whisky/67545/balblair-2003


Neus: Velpon en lijm, spirity, doet met lichtjes aan grain whisky denken. 
Smaak: bitterig, terug grainy, chemische producten met een storend kantje. 
Bij deleo07 stoort de neus meer dan de smaak. Bij mij net andersom. 

Conclusie: storende elementen die ik in een whisky niet altijd storend vind, maar hier is een kantje aan. 
Pieters87: 76/100
Deleo07: 75/100

_____________________________________________________________________________________________________
Balblair 3: 2002/ 10yo/ 46%
https://www.whiskybase.com/whisky/34278/balblair-2002


Neus: speculoos, rijstpap, bruine suiker, scherper in de neus als hun voorgangers. terug dat chemische, maar minder uitgesproken dan bij de vorige. 
Smaak: heel romig, vol van smaak. Vanille, karamel opnieuw. licht bittertje in de afdronk.

Conclusie: Geen hoogvlieger, maar zeker ook niet slecht. 
Pieters87: 78/100
Deleo07: 78/100

_____________________________________________________________________________________________________
Balblair 4: 2001/10yo/ 46%
https://www.whiskybase.com/whisky/56571/balblair-2001


Neus: vanille, terug rijstpap, beetje lijmig opnieuw, licht spirity. zit niet zo veel in eigenlijk
smaak: heel smeuïg, romig, vanille opnieuw, vrij oppervlakkig. terug wat karamellig, een bittertje maar niet storend. Zacht. 

Conclusie: Vrij oppervlakkig. Niet slecht, zeer vergelijkbaar met de vorige, alleen was de vorige nog net iets agressiever.
Pieters87: 78/100
Deleo07: 78/100
______________________________________________________________________________________________________
Balblair 5: 2000/ 10yo/ 43%
https://www.whiskybase.com/whisky/34806/balblair-2000


Neus: licht citrusje, opnieuw die rijstpap, maar minder expressief dan vorige. vanille, kruidenwinkel, beetje grassig. terug wat snoepjes
Smaak: opnieuw dat romige karakter. vanille, karamel, beetje kruidig zelfs.

Conclusie: Hij is beter dan de vorige 3, maar kan nog niet tippen aan de 2004 versie. 
Pieters87: 81/100
Deleo07: 81/100

Verrassing: deze 5 bij elkaar geven een betere whisky dan afzonderlijk. 
_____________________________________________________________________________________________________
Balblair 6: 1999/15yo/ 46%
https://www.whiskybase.com/whisky/53669/balblair-1999


Neus: zoete sherry, roze pompelmoes, beetje vanille, hout, 
smaak: houterig, bittertje, lichte romigheid, opnieuw de sherry, zoete appelsien. 

Conclusie: die 5 jaar extra rijping is een enorme meerwaarde. Deze whisky ruikt niet alleen top, maar smaak ook nog eens lekker. Een groot verschil met de vorige 5 whiskies die slechts 10 jaar op eik hebben gelegen. 

Pieters87: 86/100
Deleo07: 86/100

_____________________________________________________________________________________________________
Balblair 7: 1997/ 15yo/ 46%
https://www.whiskybase.com/whisky/45285/balblair-1997


Neus: zoet, roze pompelmoes, citrus, banaan, ananas uit blik, witte druiven, wat granen, granola, 
Smaak: zeer romig, zacht, tonen van zowel sherry als vanille, het citrusgehalte is grotendeels verdwenen, zoethout, 

Conclusie: erg lekkere whisky. maar 15 jaar? smaakt een pak volwassener.
Pieters87: 86/100
Deleo07: 86/100

_____________________________________________________________________________________________________
Balblair 8: 1990/ 24yo/ 46%
https://www.whiskybase.com/whisky/75639/balblair-1990


Neus: Sherry neemt de overhand lichtjes, zoete cornflakes, banaan, lijmig, kersjes, gedroogd fruit
Smaak: hout, overrijpe sinaas, mandarijntjes, sherry, noten, rozijnencake, gedroogde abrikoosjes, 

Conclusie: heerlijk spul. Zo mogen ze mij nog wel dingen in mijn glas gooien. maturiteit doet deze distillery eer aan
Pieters87: 88/100
Deleo07: 87/100

_____________________________________________________________________________________________________
Balblair 9: 1989/ 21yo/ 43%
https://www.whiskybase.com/whisky/18819/balblair-1989


Neus: zolder, stoffig, fris citrus op achtergrond, wat toffee. 
Smaak: peren op siroop, toffee, karamel, licht velponachtige toets, 

Conclusie: complexe whisky. zit enorm veel in, doch moeilijk om er iets uit te halen. I like it. Kan niet tippen aan de vorige maar dedju. Lekker spul!
Pieters87: 87/100
Deleo07: 85/100

_____________________________________________________________________________________________________

Algemene conclusie:
Leeftijd doet deze distillery best wel eer aan. Ze zeggen wel eens onbekend is onbemind. Balblair is nu geen onbekende meer voor ons, en van deze distillery wil ik graag nog wat proeven, zij het op leeftijd. De 10 jaar oude versies zijn over het algemeen niet slecht, doch vaak wat oppervlakkig. Meer dan degelijk spul natuurlijk, maar 5 jaar langer op eik geeft een enorme meerwaarde, laat staan wanneer de kaap van 20 jaar wordt bereikt. 
Algemene kenmerken die terugkomen zijn: velponachtig, romig in de smaak, rijstpap op neus, hier en daar wat citrus, doch vaak iets of wat op de achtergrond. 



Heb jij ook de whiskykriebels te pakken?

Wat kan je eigenlijk bij whisky serveren?

Ontdek hier de serveertips van Steven!

Ontdek onze nieuwste whisky's

Wil je weten welke laatste whisky's we hebben aangekocht voor onze ledenbar? Neem hier snel een kijkje!